Tandkødsbetændelse

Tandkødsbetændelse eller ømt tandkød i København?

Ved tandkødsbetændelse forstås en betændelse i den del af tandkødet, som er placeret nærmest tandkronen.

I dette stadie er fibre og knoglen omkring tanden endnu ikke ødelagte. Det betyder, at dit tandkød igen kan blive sundt, hvis du i tide sætter ind med den rette behandling.

Tandkødsbetændelse opstår, hvis du ikke børster dine tænder helt rene. Bakterier vil samles på tænderne langs tandkødsranden. Disse belægninger kaldes plak, og hvis de ikke fjernes i tide, vil de forkalke og omdannes til tandsten.

Tandsten er kendetegnet ved en ujævn overflade, der desværre danner god grobund for yderligere bakterier.

Når først tandkødet er betændt, vil det hæve og blive rødligt Undertiden vil det være ømt og bløde ved tandbørstning. Kvinder vil ofte observere, at deres tandkød (gingiva) bliver mere ømt i forbindelse med menstruation, p-pille indtagelse og graviditet. Det er der ikke noget unormalt og forkert i, men skyldes blot det ændrede hormon-niveau.

Hvordan behandles tandkødsbetændelse?

Den umiddelbare behandling af tandkødsbetændelse består i at fjerne belægninger og tandsten ved en tandrensning. Betændelsen vil forsvinde i løbet af få dage. Fjernelse af tandsten kræver altid medvirken af tandlæge eller tandplejer. Det er forskelligt, hvor hurtigt forskellige personer danner tandsten.

Hvis tandkødsbetændelsen ikke behandles, er der risiko for, at betændelsen kan sprede sig til dybereliggende væv. Du risikerer varigt tab af tandens rodhinde, og knoglen kan opløses. Du udvikler egentlig parodontose, der igen kan resultere i løse tænder eller tandtab. Vi anbefaler derfor jævnlig kontrol af dit tandkød.

Har du ømt tandkød eller tandkødsbetændelse i København, er det altid noget, du kan komme ind og få undersøgt hos os. Er du i tvivl om du har tandkødsbetændelse, er du velkommen til at kontakte klinikken på telefon: 70897169, eller på mail: klinik@kbhtand.dk. Du kan også kontakte vores akut tandlæge.

Læs om paradentosebehandling her.